Istoric Qwan Ki Do

Stilurile Vietnameze

VO este o adevărată tradiție culturală în Vietnam.Artele Marțiale vietnameze sau VO sunt creația unui popor care in ultimii 4000 de ani nu a încetat să lupte pentru supraviețuire. 

Practicarea unitară a VO-ului s-a transmis urmărindu-se reguli foarte sticte , în școli private. Dar în cele din urmă el și-a pierdut aura de mister și secret datorită circumstanțelor politice care au apărut în cele trei mari perioade istorice care au urmat, când Artele Marțiale au căpătat importanță în educație tot atât cât și în literatură. Se acordau diplome de doctorat în Arte Marțiale. Totodată a fost creată și academia regală de Arte Marțiale GIAN VO DUONG.

Scurt istoric

 Totul a început în 1980 când, un tânăr african, student al Facultății de Electrotehnică din Iași punea bazele unui club de Arte Marțiale Vietnameze. Acesta era Maestrul GOUANDJIKA  FIDELE, la acea vreme Centură Neagră 3 Dang în prezent Centură Neagră 8 Dang,elev al Marelui Maestru PHAM XUAN TONG. În prezent este Director Tehnic al Federației de QWAN KI DO din Republica  Centrafricană, țara sa de origine. La fel ca peste tot în România cursurile de Arte Marțiale se desfășurau  în clandestinitate în aer liber, iar  la sfârșitul anului 1989 numărul practicanților din țara noastră a crescut la 300. 

În 1990, odată cu oficializarea practicării Artelor Marțiale, stilul QWAN KI DO intra ca departament în cadrul Federației Române de Arte Marțiale din România.

În prezent, în România stilul QWAN KI DO este în continuă dezvoltare. Pe plan național este coordonat de Giam Su OVIDIU COVACI deținător al gradului de Centură Neagră 7 Dang, deasemenea dumnealui fiind responsabil tehnic pentru Europa de Est din partea Uniunii Mondiale de QWAN KI DO ( W.U.Q.K.D.).

Conducerea F.R.Q.K.D. urmărește atât dezvoltarea teritorială, dar mai ales creșterea nivelului tehnic al practicanților. Astfel, sub conducerea Directorului Tehnic – Giam Su Ovidiu Covaci, au loc în fiecare an sportiv , 8 stagii tehnice naționale, 3 stagii naționale de arme, 3 stagii internaționale cu Maestrul PHAM XUAN TONG, 3 stagii dedicate exclusiv instructorilor de QWAN KI DO, tabără de iarnă și un stagiu la mare dedicat doar centurilor negre, care îmbină pregătirea tehnică cu dezbateri teoretice și de ce nu , cu evenimente distractive apreciate de practicanți. De asemeni menționăm cele 3 competiții naționale (Campionatul Național de arme pentru Juniori și Seniori, Campionatul Național de Qwan Ki Do pentru copii,                                         Campionatul Național de Qwan Ki Do pentru Juniori și Seniori), unde practicanții își dovedesc măiestria testându-și cunoștințele și calitățile de luptători. Buna pregătire a practicanților români de Qwan Ki Do a fost dovedită prin multitudinea de medalii obținute la Campionatele europene , precum și la Campionatele Mondiale.

 Înalta pregătire tehnică a practicanților români se datorează în primul rând, prezenței în mijlocul lor a Maestrului Fondator, care începând  cu anul 1992 vizitează în fiecare an România , ocazie cu care au loc stagii internaționale de pregătire tehnică pe cele 3 laturi – Qwan Ki Do,  Co Vo Dao (arme tradiționale) și Tam The (gimnastică energetică), adresându-se tuturor practicanților de Qwan Ki Do, indiferent de vârstă, de la începători până la avansați.

Federația Română de QWAN KI DO

Federația Română de QWAN KI DO (U.R.Q.K.D.) este o organizație sportivă independentă, apolitică și apartinică, carereunește toți practicanții de QWAN KI DO, dinRomânia, indiferent de naționalitate, profesie, vârstă, sex, convingeri politice sau religioase, prin afiliere liber consimțită.