Istoricul Clubului Sportiv Bao Roman

Povestea Clubului Sportiv Bao Roman, începe cu  „a fost odată…”, la fel ca toate poveştile . 

A fost odată o perioadă, despre care ştim cu toţii, în care Artele Marţiale au fost interzise. O perioadă în care ne uitam pe ascuns la filmele cu Bruce Lee şi Chuck Norris şi credeam că ei sunt singurii deţinători de centură neagră de pe planetă. Iată că a venit însă revoluţia din decembrie 1989 şi printre drepturile dobândite s-a numărat şi acela de a practica Artele Marţiale. A fost un lucru fascinant care s-a răspândit cu repeziciune în întreaga ţară. 

Oraşul Roman a fost şi el supus acestui fenomen: mulţi aşa-zişi „maeştri” în Arte Marţiale, au venit cautând adepţi, dar n-au reuşit să se impună, şi la fel de repede au şi dispărut. Dar au fost şi oameni deosebiţi care au pus suflet şi au promovat adevărata imagine a Artelor Marţiale, punând bazele primelor cluburi în diverse stiluri.

Aşa ajungem la inceputul poveştii noastre. Pe data de  10 februarie 1990,  a avut loc deschiderea oficială a cursurilor Clubului Sportiv Bao Roman, sub conducerea domnului Diumea Valerică, în prezent centură neagră cu 5 dang în stilul Qwan Ki Do. Pe atunci trebuia să participi la selecţii şi aveai mari emoţii în legătură cu admiterea la cursuri. Acea primă activitate a Clubului Sportiv Bao Roman s-a desfăşurat într-un bazin fără apă a Ştrandului Municipal şi a constat într-o selecție la care  au participat peste 500 de doritori, din care au fost selecţionaţi 200. A urmat cursul firesc al unui lucru făcut cu pasiune şi mult suflet. Chiar dacă antrenamentele se desfășurau pe mai multe serii, sala era atât de plină încât trebuia să te mişti cu mare atenţie să nu te ciocneşti cu cei din jurul tău. Nu au lipsit nici greutăţile specifice  oricărui început – nu exista o sală stabilă pentru antrenament, echipamentele erau inexistente, Vo Tao Su Vali (cum îi spun practicanţii) era nevoit să-şi împartă timpul între munca de inginer la o societate Băcăuană şi naveta între cluburile din Bacau şi cel din Roman, însă odată cu trecerea anilor lucrurile au intrat în normalitate.

Povestea continuă frumos, numeroşi practicanţi ai clubului au devenit centuri negre, descoperind că nu doar Bruce Lee şi Chuck Norris au avut dreptul de a purta acest simbol atât de râvnit, iar unii dintre ei au devenit şi instructori preluând munca începută de Tao Su Vali Diumea.

În prezent Clubul Sportiv Bao Roman, a devenit un club important al departamentului Qwan Ki Do din cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale, având în mod constant aproximativ 150 de sportivi legitimaţi, în  majoritate copii.

Activitatea clubului se desfăşoară în două săli de antrenament, una rezervată doar grupelor de copii, alta rezervată grupelor de juniori şi adulţi. De altfel, de câţiva ani, cei mai mulţi dintre seniorii şi juniorii clubului Bao Roman provin din grupele de copii, aceştia crescând sub ochii noştri în sala de antrenament de la vârstele cele mai fragede. 

De-a lungul timpului au apărut şi rezultatele pe plan sportiv, astfel în vitrina clubului s-au adunat un  număr mare de cupe şi medalii care au apărut ca răsplată a participării la diverse competiţii interne şi internaţionale. 

 Medaliile, cupele, diplomele şi alte premii primite în urma participării la diverse competiţii reprezintă partea vizibilă a activităţii unui sportiv practicant de Qwan Ki Do dar considerăm că nu acestea sunt adevăratele câştiguri. Adevăratul beneficiu al practicării Qwan Ki Do-ului, este acela al formării  unor indivizi bine echilibraţi atât din punct de vedere fizic cât şi psihic, pe care societatea să se poată baza şi nu trebuie să uităm că fondatorul metodei QWAN KI DO, THAI CHUONG MON – PHAM XUAN TONG ne spune că “a practica QWAN KI DO înseamnă să pătrunzi într-o metodă în care prietenia este deasupra tuturor consideraţiilor rasiale, politice şi religioase”